Dyrk kormusik

Dyrk kormusik

Det er blevet meget populært at synge i kor. Kormusik er noget for alle aldre og alle stilarter, og kormusik kan være med til at forbedre helbredet. For eksempel er der i Danmark såkaldte lungekor, hvor patienter med KOL eller andre lungesygdomme bruger korsangen til at træne lungerne med.

Hvis du selv går til kor, så vil vi foreslå, at du mødes med nogle af dine korvenner hjemme og øver nogle af de sekvenser igennem, som I måske ikke når, når I alle er samlet. Hvis du er så heldig at have et ledigt rum, der kan bruges som øvelokale, kan du indrette det flot med bomuldstæpper i mange mønstre og farver, så rummet både bliver hyggeligt og også får en forbedret akustik. De bløde tæpper er med til at forbedre lyden, der i et tomt lokale ellers godt kan blive lidt for dominerende.

Hvis du vil dyrke kormusik, så er der utroligt mange kor i Danmark. Langt de fleste kirker har et kor, og der er mere end 1.000 kor tilknyttede landets aftenskoler. Så flere aftener om ugen genlyder skoler, kirker og musiksale af korister, der øver sig på musikken, så de kan blive klar til at optræde.

Uanset hvilken genre, du er interesseret i, er der kormusik at kaste sig over. Kor har en lang historie, helt tilbage fra de gamle grækere, hvor koret var ‘backing group’ i de gamle oldgræske teaterstykker. Koret fortolkede og kommenterede handlingen, men siden er kor blevet en musikalsk genre, hvor mennesker skaber glæde ved sammen at bruge deres sangstemmer.

Hvert år strømmer danskerne til korkoncerter over hele landet, og måske er du heldig at medvirke i et af de ti kor, som Danmarks Radios lyttere har kåret som verdens bedste stykker kormusik. Blandt dem er ‘Morgensang’ fra Elverskud med tekst af B. S. Ingemann og musik af Niels W. Gade. Dette danske stykke er elsket for sin ynde kombineret med stor kraft. Sangen ‘I Østen stiger solen op’, kender vi alle fra skolen, men i denne udgave får den en fantastisk hypnotiserende karakter. Det må være en stor oplevelse at synge med i et sådant kor.

Hvis du som ung vil synge i kor, kan du opsøge en musikskole eller en aftenskole, som også underviser voksne, et kirkekor eller et af de mange andre kor, der findes i Danmark, og høre, om der er mulighed for at deltage.

Memoir