La Traviata

La Traviata

La traviata er én af de mest populære og elskede operaer, som stadig bliver spillet verden over, ikke mindst i Danmark. Giuseppe Verdi komponerede La Traviata i 1853, og den blev uropført samme år på Teatro La Fenice i Venedig. La Traviata bygger på handlingen i den franske forfatter Alexander Dumas den yngres verdenberømte roman Kameliadamen fra 1848.

Handlingsforløb i La Traviata

Første akt: La Traviata er en opera i fire akter, som handler om det tragiske kærlighedsforhold mellem kurtisanen Violetta Valéry og den unge bejler Alfredo Germont. Violetta bor under luksuiøse forhold takket være sin rige elsker Baron Baron Douphol. Hun holder et selskab, hvor Grev Gaston de Létorières ankommer deltager sammen med Alfredo, og Violetta og Alfredo bliver præsenteret for hinanden. Alfredo udbringer en skål for kærlighedens og skønhedens kraft. Senere på aftenen erklærer han sin kærlighed til Violetta, som afviser det og tilbyder sit venskab.

Andet akt: På et landsted uden for Paris lever Violetta og Alfredo nu i et kærlighedsforhold. Violettas tjenestepige Annina betror Alfredo, at Violetta har solgt alle sine ejendele for at betale sin gæld. Alfredo beslutter sig for at skaffe penge, så han kan forsørge dem. Violetta modtager en festinvitation fra sin veninde Flora, men afslår i første omgang at deltage. Alfredos far frygter, at sønnen bruger alle pengene på Violetta, og han opsøger Violetta og overtaler hende til at bryde med Alfredo. Violetta rejser tilbage til Paris, og Alfredo er rasende og sorgfyldt over hendes afskedsbrev.

Tredje akt

Alfredo er nu hævngerrig, og da han møder Violetta og baronen til en fest hos Violettas veninde Flora. Violetta forsøger at overtale Alfredo til at gå for at undgå en duel med baronen, som er meget jaloux over, at der har været en forbindelse mellem Alfredo og Violetta. Men Alfredo er ligeledes i sine følelsersvold, og insisterer på en duel med baronen – koste hvad det vil.

Fjerde akt

Violetta ligger i sit soveværelse, syg og ruineret. Ifølge doktoren har hun kun få timer tilbage. Violetta læser et brev fra Germont, hvor der står, at Alfredo har såret baronen og er rejst udenlands. Germont har fortalt Alfredo sandheden om, at det var Alfredos egen far, som pressede Violetta til at forlade ham. Alfredo er nu på vej tilbage til hende, men Violetta frygter, at han kommer for sent til hendes dødsleje.

Memoir