Operaakademiet – bliv uddannet operasanger

Operaakademiet – bliv uddannet operasanger

Drømmer du om at blive operasanger og stå på alverdens operascener ligesom den verdensberømte danske tenor Peter Lodahl, eller drømmer du om at blive den nye Maria Callas, så kan du søge om at komme ind på Operaakademiet i København.

Det er dog de færreste, som kommer ind, for konkurrencen er hård, og det er kun de dygtigste, som slipper igennem nåleøjet. Forud er ofte gået mange år med sangundervisning, og mange operasangere har sunget, siden de var børn eller ganske unge. De har fx sunget i kirkekor, Danmarks Radios Pigekor eller Københavns Drengekor, hvor de sammen med andre har oplevet glæden ved at synge og fået trænet deres stemmer. Mange har også modtaget privatundervisning og gået på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, før de bliver optaget på Operaakademet, som tilbyder en 2-årig kandidatuddannelse med speciale i opera og en 2-årig solistklasse.

Optagelseskrav

For at blive optaget på Operaakademiet skal man minimum have en musikfaglig bacheloruddannelse. Er du en særlig talentfuld ung sanger, kan du blive optaget på den nye solistuddannelse på højeste niveau. Al undervisning foregår i Operaen i København og på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Optagelsesprøven til den 2-årige kandidatuddannelse foregår i februar/marts hvert år, imens optagelsesprøven for den 2-årige Solistklasse blev afholdt for første gang i efteråret 2019. Optagelsesprøven består af tre runder. Man skal i den forbindelse selv forberede to arier, 1 større recitativ, 1 sang på dansk og en monolog, som fremføres foran en censorkomité, der afgør om man bliver optaget eller ej. Der optages seks studerende årligt på kandidat-uddannelsen og tre på solistuddannelsen.

Undervisningen

Der undervises i vokalteknisk og kunstnerisk udvikling. Musikalsk instuderer man forskellige partier og der arbejdes også med ensamblesang. Der er fokus på sprog, stilforståelse og fortolkning. Der undervises desuden i kropsfag og dramatik (skuespilteknik).

Som færdiguddannet operasanger er der forskellige muligheder. Nogle operasangere bliver fastansat i et operahus, og andre bliver ansat i operakoret. Nogle operasangere arbejder freelance i Danmark, og nogle tager også til udlandet for at arbejde. Det er meget individuelt, hvor meget arbejde der er til den enkelte operasanger, og det er generelt svært at leve af for de fleste. Men der er enkelte operasangere, som bliver store stjerner her i Danmark eller internationale verdensstjerner og får mulighed for at optræde på alle de store scener.

Memoir