Operaens opståen

Operaens opståen

Opera er en kunstform, hvor operasangere og musikere opfører et værk, der består af en libretto (sangtekst) og instrumentalmusik. Operaforestillinger indeholder genkendelige elementer fra klassisk teater, hvor der ud over sang også er skuespil, kostumer og kulisser. Operaen blev opfundet som kunstform i det 16.århundredes Italien, hvor operaen Daphne blev opført i Firenze i 1597. Den italienske tradition var mest dominerende i det 18. århundrede, og i barokken blev opera opført for hoffet, men efterhånden blev det også udbredt til folket – i begyndelsen foregik det i Venedig.

Komisk og tragisk opera

Inden for italiensk opera skelnede man mellem komisk opera (buffa) og alvorlig/tragisk opera (opera seria). Opera seria var den mest prestigefyldte, og blandt de elskede og kendte italienske operaer finder vi Giacomo Puccinis (1858-1924) La Boheme, Madame Butterfly og Tosca samt Giuseppe Verdis (1813-1901) La Traviata, Aida og Rigoletto. Et eksempel på en komisk opera er Bortførelsen fra Seraillet af Mozart, mens Don Giovanni af samme komponist er en alvorlig/tragisk opera. I kølvandet på Mozarts operaer og barokken fik operaen sin guldalder i det 19. århundrede med Wagners operaer og Verdis operaer, og senere kom Puccini og Strauss til. I det 20. århundrede kom den moderne opera til, hvor kendte komponister som Arnold Schönberg, Igor Stravinskij og Alban Berg er blandt de mest fremtrædende. Musikalsk eksperimenteredes der med stilarter som atonalitet og serialisme. Publikum favoriserer dog stadig mange af de „gamle operaer“, hvoraf La Traviata er en af de mest spillede over hele verden.

Forskellige stemmer i opera

Kvindestemmer og mandestemmer er opdelt i forskellige typer. Kvindestemmerne omfatter sopran (lyseste), mezzosopran og kontraalt. Mandestemmerne omfatter tenor, baryton og bas, hvoraf bas er den dybeste. Det er oftest sopran/mezzosopran og tenor som spiller henholdsvis den kvindelige og mandlige hovedrolle. Kontraalt, baryton og bas har ofte biroller som de sjove eller skurkene i forestillingen. Det kræver en stor arbejdsdisciplin at træne sin stemme til at kunne synge opera – især hvis det er meget krævende partier. Sangstilen Bel Canto betyder „skønsang“ og stod i modsætning til det deklamatoriske sangstil. Fra 1500-tallet udviklede bel canto-stilen sig og toppede omkring 1800-tallet. De fleste af os kender eller har hørt brudstykker af smukke operaarier.

Opera betragtes som finkultur, og mange, der ikke har oplevet en operaforestilling er måske lidt skeptiske og fordomsfulde og forbinder det med “skrig og skrål”. Men når man først sidder i plyssædet i salen, er det svært ikke at blive grebet af stemningen, musikken og de følelsesladede arier. Prøv det, og du vil sandsynligvis blive overrasket. Hvis du gerne vil have en smagsprøve på opera, så kan du fx også besøge CPH Opera Festival, som afholdes hvert år i København eller Herning Opera Festival, som er et nyt tiltag. Så får du mulighed for at høre, om opera er noget for dig, før du køber billet til en hel forestilling i operaen.

Memoir