Sådan uddanner du dig til operasanger

Sådan uddanner du dig til operasanger

Drømmer du om at stå op på scenen og synge i de klassiske såvel som moderne operaer, så skal du først have en sanguddannelse. Det er nemlig krævende at synge opera, så du skal lære en masse om sangteknik, ligesom du også skal have dramaundervisning.

Hvilke sanguddannelser findes der?

Vejen til operascenen går for mange sangere via en sanguddannelse på musikkonservatoriet. Her får man en klassisk sanguddannelse, hvor man lærer alt om sangteknik og at bruge sin stemme optimalt uden at overbelaste den. Nogle sangere søger også ind på Operaakademiet, som ligger i København. Både på musikkonservatoriet og Operaakademiet bliver man undervist af dygtige sanglærere, så det er virkelig en god ballast at få sig en sanguddannelse, før man skal ud på operascenen og prøve det hele af. Det kan også være, at man bliver inviteret til at synge på Herning Operafestival, hvor både danske og udenlandske operastjerner optræder.

Kan du leve af det?

Det er langtfra alle sangere, som kan leve af at synge. Derfor kan det være nødvendigt at have et andet job ved siden af. Det kan være, at du vælger at arbejde med marketing og salg, og så skal du lære forskellige systemer at kende. Et populært system er det smarte crm system, hvor virksomheden kan gemme mange informationer om kunder, hvilket har til formål at styrke kunderelationen. CRM er en forkortelse for Customer Relationship Management. Selvom du har et dagjob, så kan du godt synge på scenen om aftenen, og det er der nogen sangere, der gør. En operasanger som Lise Bech Bendix kombinerer operasang med sangpædagogik, og det foregår alt sammen i provinsen. Men der er også danske operasangere, som lykkes med at kunne leve af at synge. Det kræver både talent og nogle gange også held at få et gennembrud som sanger og få de rigtige kontakter, som gør, at man bliver tilbudt roller i operaforestillinger.

Brug stemmen rigtigt

Noget af det, som man skal være meget opmærksom på som sanger er at bruge stemmen rigtigt. Det handler ikke kun om, hvorvidt man synger rent eller falsk. Det handler også om, at man slider på stemmen og kan blive hæs eller få knuder på stemmebåndene, hvis man overbelaster stemmen. Så derfor er det vigtigt, at man får det med sangteknikken på plads i løbet af sin uddannelse. Selv en erfaren operasanger som Peter Lodahl ved godt, at han bør skåne stemmen ved ikke at tale, før han går på scenen. Som færdiguddannet operasanger er det muligt at få engagementer på de danske operascener eller man kan tage til udlandet og synge. Opera er en kunstart, som elskes af mange over hele verden, og operaelskere betaler gerne penge for at komme ind og nyde opera.

Memoir