Musikken betyder alt til en bisættelse

Musikken betyder alt til en bisættelse

Hvad er det, vi husker, når vi senere tænker tilbage på en begravelse eller bisættelse, som vi har deltaget i? Naturligvis sender vi tanker til den afdøde og føler måske en dyb sorg, men når tiden går, og vi kommer lidt fri af de første følelser omkring den afdøde, så er det ofte musikken, der blev spillet, og de salmer der blev sunget, som vi kan huske.

Hvilke salmer og andre musikalske værker, som I skal anvende til en begravelse, kan I få rådgivning om hos det fagpersonale, der skal arrangere begravelsen eller bisættelsen. I hovedstadsområdet er det som oftest en bedemand i København, der står for dette, og en bedemand i København vil have kendskab til de forskellige kirker og lokaler, hvor en begravelse eller bisættelse afvikles fra, så de ved, hvilke rammer, den enkelte præst har til, hvad der kan spilles. Bedemandsfirmaet Lavendla er et sådant firma, og ved at vælge denne professionelle bedemand i København har I gjort et sikkert valg, som alle vil være tilfredse med.

Musikken sætter scenen

Musikken sætter scenen for begravelsen, uanset hvilken position vedkommende har haft i samfundet. Ved Prins Henriks begravelse blev der for eksempel sunget nogle af de mest kendte danske salmer, som understregede hans tilhørsforhold til det land, der ikke altid havde taget så pænt imod ham. Også den nyere salmekunst var taget med i betragtning, da man brugte ‘Du som har skabt millioner af stjerner’ af den nu afdøde Roskilde-biskop Johannes Johansen – en af de mest elskede salmer i dag.

Et fast indslag i kirken også ved begravelser er kormusik, som de fleste holder meget af. Kormusik har en særlig evne til at sætte en stemning, og det gælder også ved begravelser, hvor koret er med til at understrege det højtidelige og det smukke, som en sådan begivenhed rummer. Hvis du selv synger i kor, har du sikkert været omkring et kirkekor, fordi det er der, mange begynder deres korkarriere, og så kender du alt til denne særlige stemning, som koret er med til at sætte.

Når tiden er gået, er vi sikre på, at musikken og salmerne er noget af det, der står tilbage som et minde fra jeres højtidelighed.

Memoir